Striproute van de stad Brussel

article_perso1

Al 30 jaar eert de Striproute de belangrijkste stripfiguren en -auteurs op zijn Brusselse muren. De Stripwandeling maakt nu integraal deel uit van het Brusselse stadslandschap, met meer dan zestig fresco’s verspreid over het stadscentrum, Laken en Haren. Je kan ze per wijk bewonderen (Marollen, Centrum, Laken) of, voor de meest gemotiveerden, ze allemaal op één dag ontdekken!

Het ontstaan van de Striproute gaat terug tot het begin van de jaren negentig. De Stad Brussel voerde een felle strijd tegen de grote reclameposters die de binnenstad lelijk maakten. Zodra deze affiches waren verwijderd, onthulden ze vervallen gevels die gerestaureerd moesten worden. Het was in deze context dat de eerste stripfresco ontstond. Het ging om het personage Broussaille van de Brusselse Frank Pé in de wijk Plattesteen. Het was een mooi initiatief: kunst en stadsvernieuwing combineren en aanvankelijk konden enkel Brusselse auteurs op de muren van de hoofdstad prijken. In de loop der jaren heeft het parcours zich ontwikkeld, hebben niet-Brusselse auteurs meegewerkt, … En vervolgens hebben buitenlandse auteurs – Hugo Pratt, Zep, Dupuy-Berberian, Uderzo, Mezzo, om er maar een paar te noemen – zich aangesloten bij het enorme erfgoed van Frans-Belgische strips.

Van Kuifje tot Robbedoes, over Corto Maltese, Lucky Luke, Yoko Tsuno, Natasja en Asterix… Er zijn nu zo’n zestig personages die je kan bewonderen tijdens een wandeling die je van het toeristische pad wegleidt en je naar de authentieke en charmante straatjes van Brussel brengt.

Om ook de hedendaagse stripwereld zo goed mogelijk voor te stellen, is de Striproute gemoderniseerd en hebben ook artiesten als Nix, Dominique Goblet en Brecht Evens een eerbetoon aan het stripverhaal gebracht.

article_perso2

Infos

Striproute van de stad Brussel

Bruxelles

Infos pratiques

De gedetailleerde kaart met de locaties van de fresco’s is te vinden op de website van de Stripboekenroute (zie hieronder).

Algemene informatie
stripparcours@brucity.be

Wilt u een fresco op een van uw muren?
Wilt u een project voorstellen?
stripparcours@brucity.be

Bezoek de website

Proposez-nous du contenu

N’hésite pas à nous partager tes bons plans, suggestions, évènements ou encore BD coup de coeur ! Nous reviendrons vers toi au plus vite 🥳

Inhoud indienen

Aarzel niet om je tips, suggesties, evenementen of favoriete strips met ons te delen! We nemen zo snel mogelijk contact met je op 🥳